Media en Journalistiek

Voor de kennis en vaardigheden die de journalist van nu nodig heeft

Media en Journalistiek

In de minor Media en Journalistiek leer je de basiskennis en -vaardigheden die je als journalist nodigt hebt om mee te kunnen draaien in een divers, snel veranderend medialandschap. Je leert praktische journalistieke vaardigheden (schrijven, filmen en onderzoeken) en maakt kennis met de laatste wetenschappelijke inzichten om de rol van de journalistiek in de hedendaagse samenleving te begrijpen. WhatsApp, TikTok, Lubach Op Zondag, nepnieuws: het medialandschap lijkt in razend tempo te veranderen, maar hoe ingrijpend zijn deze ontwikkelingen?

De minor bestaat uit vijf onderdelen.

Inleiding Media en Journalistiek (periode 1)
Maak kennis met de belangrijkste discussies en thema's binnen mediastudies en journalistiekwetenschap en pas deze kennis kritisch en creatief toe op actuele vraagstukken. Zo interview je mediagebruikers, onderzoek je de verschillen tussen sociale mediaplatforms en ontwerp je een storyboard voor NOS Stories.

Journalistieke vaardigheden voor academici tekst (periode 1)
Hoe schrijf je een goed journalistiek verhaal? Naast praktische vaardigheden maak je kennis met relevante wetenschappelijke theorieën op dit gebied. Je bereidt je voor op de beroepspraktijk en leert reflecteren op eigen en andermans journalistiek handelen.

Journalistieke vaardigheden voor academici beeld (periode 2)
Leer filmen en monteren en gebruik die vaardigheden aangevuld met de nodige theoretische kennis om zelf verantwoorde journalistieke producties te maken. Je gebruikt de kennis van de wetenschappelijke literatuur om een betere (televisie)journalist te worden.

Media, Maatschappij en Politiek (periode 2)
Welke rol speelt journalistiek in onze democratische samenleving? Leer hoe media, politieke actoren (de overheid, ministeries, politici, politieke partijen, bedrijven, belangengroepen en sociale bewegingen) en burgers elkaar beïnvloeden.

Journalistieke Onderzoeksvaardigheden (periode 3)
Hoe maak je een spannend onderzoeksverhaal? Leer de beginselen van de onderzoeksjournalistiek door in korte tijd het gehele researchproces van idee tot volwaardig eindproduct te doorlopen. Je wordt begeleid door een gevestigde onderzoeksjournalist (Argos, De Volkskrant, Follow The Money).

De minor is toegankelijk voor alle studenten van de VU en daarbuiten, ongeacht je vooropleiding. Ook hbo-studenten zijn welkom. Hbo-studenten Journalistiek die al de nodige praktische vaardigheden beheersen, kunnen een aangepast programma volgen.

VU-studenten vinden informatie over het volgen van een minor op VUnet (inloggen met je VUnet-ID).

Geen VU-student?
Registreer als bijvakstudent op register.vu.nl.

Meer informatie over Aanmelden voor een minor.

Voor meer informatie, neem contact op met de coördinator van deze minor:

Charlotte Govaert
E: c.g.govaert@vu.nl

Gerelateerde masters

Samenvatting Media en Journalistiek

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 september

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij
Talen en Communicatie

Faculteit

Geesteswetenschappen

;