De Schrijfacademie

Wil je creatief leren schrijven, kom dan naar de De Schrijfacademie!

LITERATUUR, CREATIEF SCHRIJVEN EN STORYTELLING

In deze minor leer je creatief schrijven en literatuur met elkaar te verbinden. De verteltechnieken die grote schrijvers uit de Nederlandse en internationale literatuur inzetten om spannende, ontroerende en overtuigende verhalen te vertellen, kun je zelf ook gebruiken. Of het nu gaat om je eigen kort verhaal, om ‘storytelling’ voor een bedrijf of om een overtuigend pleidooi, je zult zien dat verhalen in allerlei soorten teksten terug te vinden zijn. Daarom lees je in deze minor klassiekers, ga je in debat met bekende auteurs, verdiep je je nader in het werk van Multatuli - een van Nederlands grootste schrijvers - ontdek je dat verhalen ook een belangrijke rol spelen bij het tonen van een museumcollectie en vooral: je leert zelf creatief schrijven.

De minor bestaat uit vijf onderdelen.

Het vak Klassiekers in context volg je gedurende het hele semester (periode 1, 2 en 3). In dit college onderzoek je aan de hand van klassieke werken over grote thema’s als liefde, dood, verlies en geluk, wat een verhaal tot literatuur maakt en welke functies zij vervult. Literatuur kan ontroeren door haar schoonheid, maar ook aanzetten tot nadenken over maatschappelijke kwesties en vragen oproepen over zingeving.

Periode 1

De schrijversparade
Hoe kun je je publiek boeien vanaf de eerste zin? Hoe schrijf je een pakkende tekst? Deze vragen houden de literatuur sinds de klassieke oudheid bezig en de antwoorden zijn ook buiten de literatuur relevant. Immers, een advocaat moet zijn gehoor weten te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt of van verzachtende omstandigheden. En CEO’s maken gebruik van storytelling om hun bedrijf goed te ‘verkopen’. Je maakt kennis met de retorische basisprincipes en gaat in gesprek met schrijvers en journalisten over de manier waarop zij te werk gaan.

Multatuli multicultureel
In dit college staat Multatuli’s Max Havelaar centraal, volgens Nobelprijswinnaar voor literatuur Pramoedya Ananta Toer: ‘The book that killed colonialism’. Deze roman is zo rijk dat het mogelijk is hem vanuit verschillende perspectieven te bekijken: literairhistorisch, receptiehistorisch, historisch (kolonialisme en postkolonialisme), juridisch, medisch en boekhistorisch. Ook wordt het Nachleben van de tekst bestudeerd in de vorm van toneel- en filmbewerkingen. Deze verschillende benaderingen komen in dit college allemaal aan bod.

Periode 2

Verhalen uit het Rijksmuseum
In dit college staat het Rijksmuseum in Amsterdam centraal. Je bezoekt het museum, spreekt met een aantal conservatoren en medewerkers en verdiept je in de geschiedenis en architectuur (Cuypers), de signatuur en de collectie van het museum. De vragen die hierbij centraal staan hebben betrekking op culturele identiteit, de samenhang tussen de Nederlandse letterkunde en geschiedenis uit de 17e eeuw, canonvorming (welke objecten neem je op in de collectie) en de wijze waarop ook tentoonstellingen een verhaal vertellen.

Creatief schrijven
Samen met de Vrije Schrijver van de VU – in 2019-2020 was dat Arnon Grunberg - verdiep je je in het college Creatief schrijven in literaire technieken en leer je hoe je een verhaal schrijft. Als je zelf schrijft, begrijp je namelijk beter hoe het literaire mechaniek werkt (structuur, stijl, plot, genre, ruimte) en hoe je daarmee uitdrukking kunt geven aan de persoonlijke inzichten die je wilt overdragen in een verhaal. Je leert nadenken over wat een personage in een roman of verhaal is en hoe je kunt spelen met strategieën als vertelperspectief en de vrije indirecte rede. Aan het eind van dit college (periode 3) heb je zelf een afgeronde fictionele tekst geschreven.

Hou je van lezen, van literatuur? Grijp dan je kans!

De universiteitsminor is toegankelijk voor alle studenten in en buiten de VU, ook hbo-studenten zijn welkom.

Voor studenten Literatuur en Samenleving is de minor een mooie aanvulling op het bachelorprogramma, want er worden auteurs en onderwerpen besproken die nog niet eerder aan bod zijn geweest.

Je kunt je nu al aanmelden voor deze minor. 

  • VU-studenten kunnen zich aanmelden via VUnet. 
  • Studenten van buiten de VU moeten zich inschrijven als bijvakstudent

Voor meer informatie over de minor aanmeldprocedure, bezoek de informatiepagina

Het intekenen voor de vakken binnen de minor kan vanaf 20 juli.

Voor meer informatie, neem contact op met de coördinator van deze minor:

Dr. Jacqueline Bel
j.h.c.bel@vu.nl

Algemene vaardigheden voor de arbeidsmarkt

De minor biedt studenten van alle opleidingen een uitstekende voorbereiding op de beroepspraktijk. Overal krijg je immers te maken met het schrijven van teksten en het houden van een betoog voor een specifiek publiek.

Samenvatting De Schrijfacademie

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 september

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Faculteit

Geesteswetenschappen

;