Biomedische beeldvorming

Moderne technieken voor fundamenteel biomedisch onderzoek en de kliniek.

Beeldvormende technieken

In de minor Biomedische beeldvorming krijg je een introductie van een breed scala aan beeldvormende technieken en leer je over de fysische en chemische principes van de beeldvorming: microscopie, spectroscopie, röntgenstraling, PET, MRI en CT. Om de gewenste informatie uit de gemaakte beelden te halen, ga je ook aan de slag met beeldanalyse en beeldbewerking. De minor wordt afgesloten met een project.

Medische beeldvorming: Kennis en inzicht van de fysische, technische en signaalanalytische principes van de moderne medische beeldvormende technieken, alsmede het gebruik van deze technieken in de geneeskunde.

Microscopie en Spectroscopie voor MNW: Tijdens de cursus zullen diverse fysische en fysisch-chemische technieken worden behandeld waarop beeldvorming kan zijn gebaseerd: AFM, fluorescentie, vibratiespectroscopie, alsmede de koppeling met microscopie.

Introduction to Medical Image Processing: Het belangrijkste doel van de cursus is om te leren hoe beeldverwerkingsmethoden toegepast kunnen worden in de klinische praktijk.. De student zal onder andere leren om efficiente MATLAB® applicaties te schrijven voor verschillende medische vraagstellingen.  

Mechanics and Thermodynamics in the Cell:Dit college gaat dieper in op de fysische en fysische-chemische methoden (i.h.b. statistische mechanica, thermodynamica) die gebruikt kunnen worden om biologische processen op cellulair en moleculair niveau beter te kunnen begrijpen..

Project biomedische beeldvorming: met een klein groepje verdiep je je in een van de beeldvormende technieken, zoekt uit wat thans de ‘state-of-the-art’ is en bedenkt een manier om de wetenschap verder te helpen in de vorm van een vernieuwend onderzoeksvoorstel.

Voor meer informatie over de vakken, bezoek onze studiegids.

Deze minor is toegankelijk voor bachelorstudenten Natuurkunde, Medische natuurwetenschappen en studenten van verwante opleidingen met een vergelijkbaar wiskunde- en natuurkundeniveau.

HBO student 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen: minimaal 120 studiepunten (ECTS) , dit is incl. alle studiepunten van je eerste jaar. Let op; vraag eerst toestemming van je eigen Examencommissie. Meld je daarna aan als bijvakstudent via register.vu.nl.


VU-studenten vinden informatie over het volgen van een minor op VUnet (inloggen met je VUnet-ID). Meer informatie over het volgen van een minor aan de VU voor niet VU-studenten vind je op de deze site.
Voor meer informatie over de opleiding zelf kun je terecht bij de studieadviseur. De minor wordt gecoördineerd door Freek Ariese, contact kan opgenomen worden via de mail: f.ariese@vu.nl of telefonisch via: +31205987524.

Algemene vaardigheden voor de arbeidsmarkt

Behalve verdieping van kennis op het gebied van biomedische beeldvorming wordt er ook aandacht besteed aan praktische vaardigheden in het laserlab. in de kliniek, programmeren, literatuuronderzoek, samenwerking, oordeelvorming, verslaglegging en presenteren in het Nederlands en in het Engels. De minoronderdelen zijn verplicht voor het behalen van het NVKF certificaat Klinisch Fysicus.

Uit een recente panel-evaluatie

Minorstudenten 2016/2017

De studenten beoordelen de samenhang en de volgorde van de vakken van de minor als logisch en prettig. De minor trof zijn doel als verdiepend en dat werd dan ook door de studenten als positief beoordeeld. De balans tussen de inhoud en de academische vaardigheden werd als prettig beschreven.

Samenvatting Biomedische beeldvorming

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 september

Interessegebied

Gezondheid en Beweging
Natuurwetenschappen

Faculteit

Bètawetenschappen

;