Biologische Minor Farmaceutische Wetenschappen

Over gebruik van moleculen voor diagnostiek en therapie bij ziekten

Met ingang van collegejaar 2020-2021 wordt deze minor niet meer aangeboden.

Pharmaceuticals met een biologische basis

De minor bestaat uit twee vakken en een bachelorstage van 3 maanden. De vakken behandelen mechanismen van een aantal belangrijke ziekten zoals kanker, atherosclerose ('aderverkalking') en AIDS. De nadruk ligt hierbij op de moleculaire processen die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, en hoe informatie hierover kan worden gebruikt om nieuwe diagnostiek en behandelingsmethoden te ontwikkelen. Gebruik van biotechnologie, biotherapeutics, antilichamen en drug delivery, vaccins en immunologie, en advanced analytics worden behandeld als pharmaceuticals met een biologische basis.

Het vak Project Ziekten, Moleculen en Beeldvorming behandelt mechanismen van een aantal belangrijke ziekten. De nadruk ligt hierbij op moleculaire processen die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, en hoe informatie hierover kan worden gebruikt om nieuwe diagnostiek en behandelingsmethoden te ontwikkelen.

Het vak Biopharmaceuticals gaat over onderwerpen als biotechnologie, biotherapeutics, antilichamen en drug delivery, vaccins en immunologie, en advanced analytics.

Voor meer informatie over de vakken, bezoek onze studiegids.

Tijdens de minor zal je meedoen met een simulatiespel, waarin je met een groepje het beleid van een farmaceutisch bedrijf moet vormgeven. Je zal als managers leiding moeten geven aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn en daarbij het budget niet uit het oog verliezen. Hierbij leer je wat er allemaal komt kijken bij het onderzoek aan moleculen, die in aanmerking komen om ontwikkeld te worden tot medicijnen.

 

 

Deze verdiepende minor is alleen toegankelijk voor studenten Farmaceutische Wetenschappen van de VU.Voor hen geldt dat er geen ingangseisen zijn, behalve dan dat je niet meer dan 18 EC studieachterstand mag hebben.
VU-studenten vinden informatie over het volgen van een minor op VUnet (inloggen met je VUnet-ID). Meer informatie over het volgen van een minor aan de VU voor niet VU-studenten vind je op deze site.
Voor meer informatie over de opleiding zelf kun je terecht bij de studieadviseur. De minor wordt gecoördineerd door Stefan Dekker, hier kan contact mee opgenomen worden via de mail: s.j2.dekker@vu.nl of telefonisch via: +31205987507.

Samenvatting Biologische minor Farmaceutische Wetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 September

Interessegebied

Gezondheid en Beweging
Natuurwetenschappen

Faculteit

Bètawetenschappen

;