Aan de slag met literatuur

Maak kennis met de wereldliteratuur en leer creatief schrijven vanuit een literair perspectief!

Wereldliteratuur

Maak in enkele maanden kennis met de wereldliteratuur en ontdek hoe je zelf een literaire tekst kunt schrijven in het college creatief schrijven. Verdiep je in de beginselen van de editiewetenschap en lees voor het college Schrijvershuisbezoeken het werk van enkele recente Nederlandse schrijvers. Bezoek deze auteurs thuis samen met de 'vrije schrijver' en discussieer over hun literatuuropvatting.

De minor bestaat uit vier onderdelen.

In periode 1 en 2 volgen alle studenten de onderdelen ‘Meesterwerken uit de wereldliteratuur’.  In periode 1 volg je het  college ‘Het boek: papier en digitaal’, in periode 2 de colleges ‘Creatief schrijven’ en ‘Schrijvershuisbezoeken’.

In  ‘Meesterwerken uit de wereldliteratuur’ passeren grote literaire namen de revue als Lucretius, Hermans, Flaubert, Nabokov en Mann. Je leert de structuur en de thematiek van hun werken analyseren en bestudeert de doorwerking van deze teksten op de literatuur van later eeuwen.

Het college Het Boek: papier en digitaal biedt inzicht in actuele ontwikkelingen in de editiewetenschap, het boekenbedrijf en leesgedrag. Je krijgt antwoord op vragen als: zijn digitale ontwikkelingen een bedreiging of een kans voor boekhandels en bibliotheken? Gaan mensen anders lezen als ze een e-book gebruiken?

In het college Creatief schrijven verdiep je je in literaire technieken en leer je onder leiding van de Vriie Schrijver hoe je een verhaal schrijft. Als je zelf schrijft, begrijp je namelijk beter hoe het literaire mechaniek werkt: structuur, stijl, plot, genre, ruimte.

In het vak ‘Schrijvershuisbezoeken’ analyseer je samen met de Vrije Schrijver teksten van bekende Nederlandse auteurs en ga je ook op bezoek bij literaire auteurs en discussieer je met hen over hun recente werk en hun opvattingen over literatuur.

Bekijk de studiegids voor meer informatie over deze vakken.

De universiteitsminor is toegankelijk voor alle studenten in en buiten de VU. Hou je van lezen, van literatuur? Grijp dan je kans. Voor studenten Literatuur en Samenleving is de minor een mooie aanvulling op het bachelorprogramma, want er worden auteurs en onderwerpen besproken die nog niet eerder aan bod zijn geweest. HBO-studenten zijn welkom.

Registratie voor de colleges van deze minor begint 15 juli. VU-studenten kunnen zich aanmelden via VUnet. Studenten van buiten de VU moeten zich inschrijven als bijvakstudent

Voor meer informatie over de minor aanmeldprocedure, bezoek de informatiepagina.

Voor meer informatie kun je de coördinator van deze minor mailen, dr. Jacqueline Bel (j.h.c.bel@vu.nl).

Algemene vaardigheden voor de arbeidsmarkt

Het schrijven van teksten, het houden van een interview.

Samenvatting Aan de slag met literatuur

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 september

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Faculteit

Geesteswetenschappen