Aan de slag met literatuur

Maak kennis met de wereldliteratuur en leer creatief schrijven vanuit een literair perspectief!

Wereldliteratuur

In de minor Aan de Slag met Literatuur maak je kennis met de wereldliteratuur en leer je literaire teksten schrijven. Je verdiept je in de ontwikkelingen van het boek van manuscript tot internet en leest het werk van enkele recente Nederlandse schrijvers. Vervolgens ga je bij deze auteurs thuis langs, samen met de 'Vrije Schrijver', en discussieer je over hun literatuuropvattingen.

De minor bestaat uit vijf onderdelen.

De vakken Meesterwerken uit de wereldliteratuur 1 en 2 zijn verplicht en volg je gedurende het hele semester, in periode 1, 2 en 3. Hierin passeren grote literaire namen de revue als Lucretius, Couperus, Flaubert, Nabokov en Mann. Je leert de structuur en de thematiek van hun werken analyseren en bestudeert de doorwerking van deze teksten op de literatuur van later eeuwen. Je sluit de reeks af met een eigen presentatie van een literair meesterwerk.

Periode 1:
Het college Het Boek: papier en digitaal biedt inzicht in actuele ontwikkelingen in de editiewetenschap, het boekenbedrijf en leesgedrag. Je krijgt antwoord op vragen als: zijn digitale ontwikkelingen een bedreiging of een kans voor boekhandels en bibliotheken? Gaan mensen anders lezen als ze een e-book gebruiken?

Periode 2:
In het college Creative Writing verdiep je je in literaire technieken en leer je onder leiding van de Vrije Schrijver hoe je een verhaal schrijft. Als je zelf schrijft, begrijp je namelijk beter hoe het literaire mechaniek werkt: wat de effecten zijn van vertelperspectief en structuur, van manipulaties met tijd en ruimte, genre en stijl.

In Schrijvershuisbezoeken analyseer je, samen met de Vrije Schrijver, teksten van bekende Nederlandse auteurs en ga je vervolgens ook bij hen thuis op bezoek om te discussiëren over hun recente werk en hun opvattingen over literatuur.

Hou je van lezen, van literatuur? Grijp dan je kans!

De universiteitsminor is toegankelijk voor alle studenten in en buiten de VU, ook hbo-studenten zijn welkom.

Voor studenten Literatuur en Samenleving is de minor een mooie aanvulling op het bachelorprogramma, want er worden auteurs en onderwerpen besproken die nog niet eerder aan bod zijn geweest.

Registratie voor de colleges van deze minor begint 15 juli.

  • VU-studenten kunnen zich aanmelden via VUnet.
  • Studenten van buiten de VU moeten zich inschrijven als bijvakstudent

Voor meer informatie over de minor aanmeldprocedure, bezoek de informatiepagina.

Voor meer informatie, neem contact op met de coördinator van deze minor:

Prof. dr. Jacqueline Bel
E: j.h.c.bel@vu.nl

Algemene vaardigheden voor de arbeidsmarkt

Het schrijven van teksten, het houden van een interview.

Samenvatting Aan de slag met literatuur

Taal

Nederlands

Duur

1 semester (30 EC)

StartDatum

1 september

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Faculteit

Geesteswetenschappen

;